Beszámoló az MKT 24. Kongresszusáról

A Magyar Kézsebész Társaság 2017. szeptember 29-30-án tartotta 24. éves kongresszusát festői környezetben, a lillafüredi Palota Szállóban. A nyáron budapesten megrendezett FESSH EUROHAND2017 kongresszus után ez az összejövetel tudatosan a Fiatalok Fórumára illetve az esedékes vezetőség-választó közgyűlésre helyezte a hangsúlyt.

A péntek délelőtti program gerincét ennek megfelelően a fiatal kollégák előadásai adták. A 10 előadás széles spektrumot ölelt fel; esetbemutatásokat, diagnosztikus és terápiás lehetőségek ismertetését, irodalom-kutatáson alapuló elemzéseket hallhattunk. Az előadásokat a megszokott módon zsűri is értékelte, a díjak átadására a kongresszus végén került sor.

  1. díjat nyert Priskin Judit (Merényi Kh.) egy TBC-s csuklóízületi gyulladást bemutató esetismertetése.
  2. díjat nyert Butt Edina (Szegedi Traumatológiai Klinika) az arthrogryposis kezelésében elért eredményeket bemutató előadása
  3. díjat nyert Frank Mónika (Péterfy Kh. Baleseti Központ) a kihúzható drótvarrat és a Mantero technika eredményeit összehasonlító elemzése flexorín reinsertio esetén.

A díjazottakon túl gratulálunk mindazoknak, akik előadással jelentkeztek, hiszen valamennyi előadás jól felépített, érdekes, elgondolkodtató és egyben vitára serkentő volt.

A délután legfontosabb eseménye a közgyűlés és az új vezetőség megválasztása volt.

Szabó Zsolt elnök beszámolójában hangsúlyozta, hogy az elmúlt években folyó nagyon intenzív nemzetközi kapcsolatépítő munka eredménye volt, hogy a FESSH Budapesten rendezte 2017. évi kongresszusát. Az esemény minden mutató (résztvevők száma, előadások száma, kiállítók…) és a visszajelzések alapján is a FESSH eddigi legsikeresebb kongresszusának bizonyult. Nem utolsó sorban hosszútávon is biztos alapra helyezi a Magyar Kézsebész Társaság anyagi helyzetét a várható 18-24M Ft kongresszusi bevétel. Az új vezetőség feladata, hogy ezen a bázison az eddigi amatőr/fél-profi társasági működést hatékony és professzionális tartalommal töltse meg.

Egri László főtitkár a társaság életén belüli apró eredményekről, kisebb-nagyobb hiányosságokról számolt be. Üdvözlendő a megújult honlap, a javuló kommunikáció, amit ennek felülete tesz lehetővé. Javítandó a tagnyilvántartás, a tagdíjfizetés fegyelme, nyilvántartása, a kongresszusi részvétel iránti motiváció.

A beszámolók elfogadása után az előző vezetőség mandátuma lejárt, a közgyűlés Király Géza és Korcsmár József vezetésével megválasztotta az új vezetőséget, melynek tagjai: Bajdik Beáta, Bábás Géza, Egri László, Kertész Gábor, Lenkei Balázs, Pintér Sándor, Rosero Viviana Maja, Rupnik János, Szabó Tamás, Szabó Zsolt, Szakács Noémi, Szarvas József, Tóth Ferenc. A Számvizsgáló Bizottság tagjai lettek: Juhász Nóra, Kovács János és Turcsányi István.

A vezetőségválasztás után rögtön ülésezett az új vezetőség. Megválasztották az új elnökséget, ennek tagjai: Egri László elnök, Lenkei Balázs főtitkár és Bajdik Bea pénztáros lett. Döntöttek arról, hogy a MKT bejegyzett székhelye változatlan marad. A Számvizsgáló Bizottság Juhász Nórát választotta elnökének.

Döntés született arról is, hogy a következő kongresszus helyszíne Hajdúszoboszló lesz, a kongresszus fő témája a kéz csontjainak törése. Tudatosan olyan témát választottunk, amivel mindenkinek rengeteg tapasztalata, mindennapi találkozása van. Már most hívunk mindenkit arra, hogy gondolkodjon, készüljön előadással, poszterrel a kongresszusra. Ez lehet akár saját anyagának bemutatása, akár irodalmi adatok feldolgozása – szeretnénk, hogy színes, érdekes, egymást gazdagító napokat tölthessünk el együtt.

 

Dr. Egri László